Kumlama

Asal Metal

Kumlama

27 Aralık 2017

Kumlama

Özellikle ağır çelik sistemlerinde sıklıkla kullanılmakta olan kumlama işlemleri ile alakalı pek çok kişinin akıllarında soru işaretleri oluşabiliyor. Böyle olunca da ne kadar istemiş olurlarsa olsunlar fark etmez; diledikleri işlemleri yaptıramıyorlar. Böylesi durumların önüne dikkatli bir şekilde geçilmesi adına ise kumlama işlemleri ile alakalı akıllarda yer edebilecek olan soruların tamamının etkili bir şekilde cevaplanması gerekmektedir. En genel tabiri ile kumlama işlemi esnasında kullanılan ürün, bilindik kumdan çok daha farklıdır. Bu kumlar özel bir şekilde hazırlanmış olan grid isimli çeşitleri bulunan ve kullanım alanları çok farklı maddeler ile yapılmaktadır. Bunların başında ise silis geliyor. Bu maddenin kendi içinde oldukça ince çeşitleri bulunmaktadır.Kumlama ile demir ve demir dışı metallerin dayanım ömrünü on yıl daha uzatmak mümkündür.  Bina ömürlerini uzatmanın yolu kumlanmış çelik kullanmaktan geçer.

Kumlama sektöründe  kullanılan kumlama malzeme ihtiyacı dünya genelinde yıllık % 4,4 artmaktadır.

Kumlama kabini sanayide kullanıldığı kadar sanatta da kullanılır. Bunların en önemlisi cam işleme sanatıdır.

 

Kumlama malzemelerinde serbest silika içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

 

Kumlama malzemelerinin ticari hacminin 2020 yılında 40.8 milyar dolar olması tahmin edilmektedir.

Bilindiği üzere metal malzemeler zaman ilerlemeye başladıkça korozyon ve pas ile karşı karşıya kalabilmektedir. Metalin kumlama ömrünün uzatılması adına üzerinde yer alan kir, yağ, korozyon ve pasın kaldırılarak boyama işlemi uygulanması işlemine kumlama adı verilmektedir. Birçok kişi bu işlemin oldukça basit bir şekilde yapılabileceğini düşünmekte. Fakat kumlama çalışmaları esnasında gerekli konulara dikkat edilmezse işlemler ne yazık ki istenildiği şekilde sonuçlanmayacaktır. Kumlama işlemi yeni bitmiş olan metal, korozyon ve pasa karşı oldukça korunmasızdır. Dolayısıyla kumlama işlemi yapıldıktan hemen sonra metalin korunması adına boyama işlemi yapılmalıdır. Bu sayede boya kullanılarak metalin hava ile teması kesilmiş olacaktır.

Gerçekleştirilmekte olan kumlama işleminde yüksek basınçlı hava kullanılarak kum metal yüzeye çarptırılmaktadır. Yapılacak bu çarpma işlemi sırasında kum, metalin yüzeyinde bulunan pas, kir, yağ gibi istenmeyen maddeleri temizleyip yüzeyi boyama işlemine hazırlarken aşınma yalnızca mikron seviyesinde olacaktır. Kumlama işleminin yapılacağı alana göre malzemelerde farklılıklar görülebilmektedir. Bu farklılığın temel amacı ise kumlama işleminin mümkün olan en iyi şekilde yapılabilmesidir. Örneğin kumlama kabinleri sayesinde karmaşık, grift yapıdaki parçaların kumlama işlemleri kolaylıkla yapılmış olacaktır. Bu tarz kabinler özellikle de yer sorunu olan firmaların kullanımı için son derece uygun olmaktadır. Kumlama kazanları ise genel itibari ile büyük parçaların kumlanması adına kullanılmaktadır. Tersanelerde gemilerin kumlanması başta olmak üzere pek çok parçanın kumlanması adına bu tarz ürünlerden yararlanılabilecektir. 

Gerçekleştirilecek olan çarpma işlemleri sırasında kullanılacak olan kum, metal yüzeyi mikron seviyesinde aşındıracakken bununla beraber yüzeyde yer almakta olan istenmeyen maddeler de kazınarak temizlenecektir. Özellikle son dönemlerde pek çok işletme otomatikkumlama konusunda araştırmalar yapmaya başladılar. Üzerinde kesme ya da kaynak işlemlerinin yapılmadığı konstrüksiyon elemanları veya belirli ölçülerde kesme kaynakların yapılmış olduğu çelik malzemelerin kumlama işlemleri bu tarz otomatik makinelerde yapılmaktadır. Kullanılmakta olan makineler, boyutları ölçüsündeki malzemelerin oldukça hızlı ve ekonomik bir şekilde yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Yapılacak olan kumlama işlemleri esnasında tercih edilecek çeliğin yüzeyinde istenmeyen tarzdaki oluşumların hangi ölçüde temizleneceğine ve yüzeyin ne tarzda aşındırıldığına bağlı olarak derecelendirilmektedir

 

Günümüzde kumlama işlemleri konusunda dünya üzerinde bazı standart derecelendirmeler yapılmaktadır. Dolayısıyla yapılacak olan incelemeler sonrasında en iyi sonuçların elde edilmesi hedeflenmektedir. Kumlama işlemleri kuru havalarda en kısa sürelerde yapılıp bitirilmeli ve daha sonrasında da hiç zaman yitirilmeden boya işlemlerine geçilmelidir. Bunun nedeni ise üzerinde yer almakta olan pasların ve istenmeyen oluşumların temizlenmesinden sonra var olan çelik yüzey paslanmalara karşı çok daha savunmasız bir hale gelmiş olacaktır. Hava rutubetli ise kumlanmış olan çelik ne yazık ki paslanmaya ve kararmaya başlar. Asal Metal bünyesinde işletmelere sunulmakta olan kumlama ürünleri ile beraber hangi boyutlarda olursa olsun fark etmez, oldukça kısa süreler içerisinde kumlama işlemleri yapılabilecektir. Sonrasında da gerekli olan işlemler çok daha rahat bir şekilde yapılmış olur. 

 

 

kumlama, kumlama kazanı, kumlama makinası, kumlama kabini, kumlama kumu

#kumalama #kumlamakazanı #kumlamamakinası #kumlamakabini #kumlamakumu
 

Asal Metal Firması; yüzey işlem alanında uzmanlaşmış bir kurumdur. Ana uzmanlık alanları; kumlama, vibrasyon ve shot peeningdir.

Üretim alanı; kumlama makineleri, vibrasyon makineleridir. Ayrıca bunlarda kullanılan sarf malzemelerinin imal ve ithalatını yapmaktadır.

İletişim Bilgileri

Asal Metal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Eskoop Sanayi Sitesi C6 Blok No:345 İkitelli / İST Telefon: +90 (212) 549 81 90 E-Posta: info@asalmetal.com